Klimatdatafiler SMHI 1991-2020

Nya klimatdatafiler för energiberäkningar för normalt klimat

SMHI har infört en ny normalårsperiod, 1991-2020, vilket ersätter den tidigare normalperioden 1981-2010. SMHI har publicerat nya ”normalvärden” för graddagar och EnergiIndex som en följd av detta. Klimatdata för timvisa energiberäkningar behöver också anpassas till den nya perioden. Sveby har initierat framtagande av nya klimatdatafiler vilka levererats av SMHI och bekostats av Boverket.

SMHIs metodik för framtagandet liknar den som användes för tio år sedan när de förra typårsfilerna togs fram. En beskrivande SMHI-rapport finns, fråga på kontakt@sveby.org. De nya typårsfilerna har samma format som tidigare publicerade klimatdatafiler och finns för samma 310 orter i Sverige.

En enklare jämförelse mellan de nya och gamla typårsfilerna har genomförts för ett flerbostadshus och en kontorsbyggnad för några utspridda orter i landet. Energiprestandan, EPpet, enligt BBR förbättrades mellan 0,1-2,2 kWh/m2Atemp för kontoret och mellan 0,5 och 1,3 kWh/m2Atemp för flerbostadshuset.

Ladda ner filerna gratis från högerspalten. De kommer även att finnas lätt tillgängliga i de vanligaste energiberäkningsprogrammen.

Det här inlägget postades i Okategoriserad. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.